Str. Ienăchiță Văcărescu Nr. 56, sector 4, 040157 București, ROMANIA

asigurare sanatate schimbari noutati 2021

Noutăți și schimbări în 2021 – care sunt principalele evenimente din piața asigurărilor de sănătate

Anul acesta este e picior de plecare și ne-am gândit să vă împărtășim o parte din noutățile și schimbările cu care asigurătorii de sănătate au venit în 2021.

În calitate de broker specializat în asigurări medicale am fost în contact permanent cu partenerii noștri pentru a fi la curent cu caracteristicile produselor de asigurare – astfel încât, în funcție de contextul fiecărei solicitări, să putem oferi cea mai bună soluție cost – beneficii. Iată un sumar al principalelor schimbări și noutăți:

Societățile de asigurare medicală își doresc să se îndrepte tot mai mult spre statutul de “partener în sănătate” prin punerea la dispoziție, pe lângă beneficiile medicale standard, a tot mai multe servicii digitale, facilități de telemedicină, a doua opinie medicală – accesibile din confortul casei, “case management” în cazul unui diagnostic de caz mai dificil, asistență în timpul călătoriilor.

Polițele individuale sau de familie, cu acoperire internațională, au avut în continuare o mare căutare, mai ales în rândul antreprenorilor, managerilor, liber – profesioniștilor si medicilor care, în contextul nivelului favorabil de impozitare a profitului si dividendelor prefera sa cumpere polițe individuale și nu de grup. Asigurările de sănătate Corporate au fost căutate si pentru firme dinamice cu un număr mic de angajați, găsind în planurile de la AXA o excelentă ofertă, cu ignorarea istoricului medical de la un doar 5 angajați în sus.

Asigurări individuale și de familie

Asigurătorul preferat în 2021 printre clienții IQ Med a rămas Cigna Global – planurile echilibrat construite rămân prima opțiune atât pentru cei care doresc exclusiv o asigurare pentru spitalizări, cancer, transplanturi, dar și celor care au bugetul unui plan complet. Discountul de 10% pentru plata anuală și reducerea suplimentară pentru familii extinse (4 persoane) la achiziționarea unui plan complet fac ca prin raportul cost-beneficii produsele lor sa fie atractive pentru ambele segmente de clienți.

Bupa Global a introdus începând cu luna aprilie o serie de planuri complete, tip pachet (având incluse beneficii de spitalizare, tratament cancer, ambulatoriu, control anual preventiv și evacuare medicală) – Bupa Global Health Plans, destinate celor ce caută o acoperire geografică mai restrânsă (Europa) sau globală (inclusiv SUA prin parteneriatul cu Blue Cross Blue Shield). Societatea păstrează în continuare produsul său cel mai cunoscut, Worldwide Health Options, care prin construcția modulară răspunde unei game largi de cerințe. Deși tarifele pentru prima de asigurare se situează în partea superioară a gamei, Bupa continuă să confirme comportamentul foarte bun în privința plății costurilor de tratament, mai ales când este vorba de proceduri costisitoare.

Operatorul local Medihelp continuă sa ofere planurile de asigurare Medihelp International Plans, dar a schimbat asigurătorul de la Generali la Inter Partner Assistance din grupul AXA – planurile au suferit schimbări minore, iar din luna octombrie a fost introdus și un plan de asigurare cu acoperire exclusiv in Romania (Azure Local), recomandat pentru sumele acoperite extinse față de alte produse de asigurare românești.

Din ianuarie 2021 Generali Romania nu mai are în portofoliu asigurări de sănătate.

Allianz Care a simplificat gama de produse cu acoperire internațională și a introdus în portofoliu un plan propriu destinat acoperirii exclusiv a bolilor grave (Avenue) – acesta poate fi încheiat pentru familii, copii sau angajați și oferă acoperire pentru 12 afecțiuni grave, cu tratament în străinătate sau în țara de rezidență.

Dintre societățile de asigurare locală, Signal Iduna rămâne preferată atât ca variantă de asigurare doar pentru spitalizare și chirurgie, cât și pentru pachetele de servicii complete – 360 Care – în ciuda creșterii prețurilor pachetelor cu 30%. Raportul cost – beneficii rămâne printre cele mai bune din România și clienții apreciază posibilitatea programărilor prin intermediul call-centerului și flexibilitatea de a folosi asigurarea si în afara rețelei, cu rambursare a 100% din costuri.

Asigurări pentru copii

AXA Global Health prin oferta de asigurări individuale, este foarte atractivă și pentru părinți, ce își pot asigura copiii începând cu sume de la €39 pe lună, concurând puternic cu Bupa pentru asigurari internaționale dedicate exclusiv copiilor.

Asigurari Corporate

AXA Global Health devine o alternativă din ce în ce mai atractivă pentru asigurarea angajaților, tarifele foarte bune, înrolarea simplificată (fără istoric medical) pentru minim 5 angajați și procesul simplu de activare făcând ca planurile de grup ale asigurătorului sa fie foarte apreciate.

Planurile Bupa Global dedicate companiilor rămân în continuare principala opțiune pentru societățile care doresc cele mai extinse beneficii medicale când vine vorba de angajații cheie.

Dintre societățile de asigurare locală, Signal Iduna se remarcă prin simplitatea propunerilor de asigurare – pe lângă oferta Enterprise – acoperire personalizată adresată companiilor mari și foarte mari, asigurătorul prezintă oferte cu primă unică atât pentru societățile mici (5-10 angajați), dar și pentru cele medii (11-50 angajați).

Asigurari de calatorie si studii

Produsele Mondial Assistance se remarcă în continuare ca asigurările travel cu cea mai bună protecție, inclusiv pentru COVID-19 și cel mai cuprinzător pachet de asigurare anuală de călătorie, după retragerea Bupa Global din piața asigurărilor de calatorie. Asigurarea de călătorie Mondial Assistance poate fi încheiată în scop turistic, de studii sau călătorii business.

Unul dintre evenimentele marcante ale anului a fost retragerea Bupa Global a produselor de asigurare de călătorie World Travel Options pentru a se concentra pe dezvoltarea businessul principal – asigurările private de sănătate.

Pentru tinerii ce au ales să își înceapă studiile în afara țării produsul Worldstudy de la IMG ce ofertă acoperire de 1 milion de euro pentru perioada studiilor cu un preț de aprox. 1 euro pe zi a fost principala alegere, însă incertitudinea cauzată și în 2021 de COVID-19 a făcut ca studenții și părinții să își îndrepte tot mai mult atenția spre asigurări medicale permanente, cu acoperire inclusiv în România – pentru preturi sub 100 euro pe lună, planul Silver de la Cigna Global este alegerea #1 pentru majoritatea tinerilor adulți.

Asigurari pentru boli grave (critical illness)

În a doua jumătate a anului am observat un interes crescut pentru politele cu acoperire pentru boli grave, precum Best Treatment de la Allianz Tiriac România (denumire anterior Best Doctors), ce acopera tratamentul 6 boli grave în străinătate și au un cost in jur de 100 RON pe luna, sau politele Vital Care de la Signal Iduna, ce oferă acoperire pentru cancer.

Peste 95% dintre asigurații ce dețin polițe de asigurare medicală internațională intermediate de IQ Med și-au reînnoit acoperirea pentru următorul an. Se remarcă și o cerință crescută pentru polițele cu acoperire extinsă, incluzând și serviciile de ambulatoriu (vizite la medici, investigații, rețete prescrise), prevenție, stomatologie – clienții preferă să plătească mai mult pentru a avea aceste servicii acoperite printr-un asigurător în care au încredere și să aibă flexibilitatea de a alege să își rezolve orice problemă medicală la orice clinică sau medic consideră potrivit, în România sau în afara țării.

Este bine ca atunci când cauți o asigurare medicală să discuți cu un broker specializat  (IQ Med 🙂 /care să te îndrume să faci alegerea potrivită și să se îți prezinte cu plusuri și minusuri opțiunile disponibile.